D’Ardennen (2015) – Review

e51EUpAm4xLIBLPCG96Z2kwVcGu

België
Drama / Thriller
95 minuten

geregisseerd door Robin Pront
met Jeroen Perceval, Kevin Janssens en Veerle Baetens

Een brutale homejacking gaat hopeloos fout. Dave, één van de twee overvallers, moet zijn broer Kenneth noodgedwongen achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij en is er veel veranderd. Dave heeft zijn leven op de rails gekregen en probeert zijn broer te helpen waar mogelijk, maar kijkt met lede ogen toe hoe ongeleid projectiel Kenneth ten koste van alles zijn ex-vriendin Sylvie terug voor zich probeert te winnen.

Review

Wat een top-film! Echt waar, beste Vlaamse film ooit gemaakt. Het verhaal zit straf in elkaar met een serieus onverwachte plotwending op het einde. Deze film is niet geschikt voor kinderen. Daarvoor is het verhaal te gruwelijk, is er te veel geweld te zien en komt er nogal wat waarheidsgetrouw bloed in voor.

Kevin Janssens moet zoals de andere acteurs een krapuleus mannetje spelen. Normaal acteert Janssens dan zo wat graaf en uit de hoogte maar nu in deze film lijkt het allemaal zó echt. Veerle Baetens, die ik tot nu toe enkel goed vond in The Broken Circle Breakdown, zet hier ook een uitstekend karakter neer.

Ik werd echt in de film en het verhaal gezogen, mede door Hit Hard, The First Rebirth en andere boenk-boenk-Johnny-muziek die ikzelf ook draai in mijne Swiffer. Verder ziet alles er top uit, de beelden zijn sterk gefilmd en de acteurs zijn uiterst geloofwaardig.

Mijn score: 10/10