Interstellar (2014) – Review

m0UDkSPoVkmNfXFR9FN13yewy4B

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Sciencefiction / Mystery
169 minuten

geregisseerd door Christopher Nolan
met Matthew McConaughey, Jessica Chastain en Anne Hathaway

In de toekomst zijn regeringen en economieën over de hele wereld ingestort. Voedsel is schaars, NASA bestaat niet meer en de 20ste eeuw is de grote schuldige. Wanneer een mysterieus wormgat in de ruimtetijd opengaat is het aan een groep overblijvende onderzoekers van NASA om op verkenning te gaan en de mensheid hoop te bieden.

Review

Wat een heldenfilm! Waarom ik deze dan niet eerder heb gekeken? Omdat deze een speellengte heeft van meer dan drie uur. Maar na het zien van The Martian — wat hier eigenlijk een vervolg op is — enkele weken geleden wekte deze toch weer mijn interesse.

Matthew McConaughey, die ik voornamelijk kende van Fool’s Gold en Ghosts Of Girlfriends Past, zet hier een uitstekend staaltje acteerwerk neer. Samen met de rest van zijn tegenspelers zet hij een overtuigend verhaal neer dat zich afspeelt in de ruimte. Je moet er wel van het begin af aan je verstand bijhouden om te kunnen volgen. En een beetje basiskennis over de verschillende elementen van het heelal is ook goed meegenomen. Zo reizen ze onder andere door een wormgat naar een andere melkweg om daar op zoek te gaan naar een andere leefbare planeet voor de mens. Zwaartekracht en relativiteitstheorie vormen hierbij de leidraad. Alles is zo gaaf gemaakt en op het einde valt alles zo mooi in zijn plooi dat ik deze film enkel maar geniaal kan noemen!

En toch is er één ding mij niet duidelijk. Op een bepaald moment in de film komen ze Matt Damon als astronaut tegen op een planeet in een ander melkwegstelsel. Zijn personage lijkt daar te sterven, maar wat ik dan niet snap is hoe hij dan terecht komt op Mars, wat de basis vormt voor het verhaal van The Martian?

Mijn score: 10/10