Deel 2 EXTRA: JBOD RAID goedkope oplossing om opslag uit te breiden

Aangezien mijn collectie films en tv-series steeds verder groeit, heb ik ondertussen acht (8) externe harde schijven, goed voor 12,5 TB, via een usb-hub aan mijn Mac mini hangen.

In eerste instantie had ik deze schijven ‘Films 1’, ‘Films 2’, ‘Series 1’, ‘Series 2’, enzovoort genoemd en zorgde ik er voor dat de films en series mooi onderverdeeld stonden op de verschillende schijven waarbij deze optimaal benut werden. Zo trachtte ik ze mooi vol te krijgen terwijl ik er voor probeerde te zorgen dat de verschillende seizoenen van een serie niet verspreid geraakten over verschillende schijven. Een heel gedoe dus.

Daarbij komt dat ik nog eens een even grote set externe schijven heb om alles op te backuppen.

Nu heb ik een tijdje gezocht naar alternatieve opslagmogelijkheden zoals RAID-systemen met speciale behuizingen zoals de Drobo. Maar deze zijn behoorlijk duur en zeker als je weet dat ik 25 TB aan opslag zou moeten kopen aangezien alles geregeld wordt via een redundant RAID-systeem. Dit zou mij duizenden euro’s kosten terwijl ik niets meer aan mijn reeds bestaande externe harde schijven zou hebben…

Wat mij aan zulke systemen wel altijd aansprak is het feit dat alle verschillende schijven als één opslagvolume op je Mac getoond wordt. In mijn geval zou het lijken alsof ik één externe schijf van 12,5 TB aan mijn Mac mini heb hangen. Dat zou al het gedoe dat ik aanhaalde in de tweede alinea laten verdwijnen. Zo zou ik er één map op zetten met films en één met series.

Nu heb ik een manier gevonden om dat toch te realiseren met de externe harde schijven die ik reeds heb. En laat deze nu ook gratis en gemakkelijk te doen zijn.

Ik heb mijn externe schijven in een zogenaamde JBOD-RAID gezet. Dat staat voor ‘Just A Bunch Of Discs’ in een ‘Redundant Array Of Independent Disks’. Dit betekent dat een set aparte harde schijven zodanig met elkaar verbonden worden waardoor het lijkt of er slechts één schijf aangesloten is met een opslagcapaciteit die gelijk is aan de som van de capaciteiten van alle schijven apart.

Als je op deze JBOD-RAID een map met films plaats, zullen deze films over de verschillende harde schijven verdeeld worden. Een verschil met andere RAID-systemen is dat bij een JBOD-RAID de bestanden zelf niet in fragmenten verdeeld worden over de schijven. Een bestand wordt hier dus in zijn geheel op een schijf geplaatst.
Een theoretisch voordeel hiervan kan zijn dat je dus de bestanden die toegekend zijn aan een schijf nog volledig zou kunnen terughalen indien er iets met je RAID-configuratie zou gebeuren.
In andere RAID-systemen is het zo dat de data op twee of meer verschillende schijven opgeslagen worden. Hierdoor kan er geen data verloren gaan als er één schijf stuk raakt. Bij een JBOD-RAID ben je de gegevens op de defecte schijf kwijt. De gegevens op de andere schijven blijven echter onaangetast. Hierdoor is het dus van belang dat je een goede backup-oplossing hebt. In mijn geval is dit een tweede set externe schijven in JBOD-RAID.

Nu ik je heb uitgelegd wat een JBOD-RAID is zal ik hieronder beschrijven hoe je deze aanmaakt.

Om te beginnen sluit je twee of meer externe schijven aan. Zorg er enkel voor dat deze over dezelfde interface beschikken: bijvoorbeeld usb, firewire of thunderbold.

Daarna moet je Schijfhulpprogramma openen. Dit is te vinden in de map Hulpprogramma’s op je Mac. Hier vindt je info over alle aangesloten interne en externe harde schijven, als ook aangesloten usb-sticks en cd-dvd eenheden.
In mijn voorbeeld ga ik al de schijven met naam ‘JBOD 1’, ‘JBOD 2’, … ‘JBOD 8’ koppelen tot een JBOD-RAID.

JBOD-screenshot-1Als eerste klik je op een schijf. Daarna op het tabblad ‘RAID’. Hier vul je een naam voor je RAID-set in. Bij structuur kies je voor ‘Mac OS Uitgebreid (Journaled)’ en bij RAID-type selecteer je ‘Gecombineerde Schijvenset’.

JBOD-screenshot-2Vervolgens sleep je al de schijven die je in de RAID-set wilt hebben uit de linkerkant van het scherm naar het witte vlak en klik je op het plus-teketje.

JBOD-screenshot-3Schijfhulpprogramma vraagt je nu of je de RAID-set wilt aanmaken. Hierbij worden al de geselecteerde schijven geformatteerd. Dit betekend dus dat alle gegevens op die schijven gewist worden en dus verloren gaan. Houdt hier dus rekening mee!

JBOD-screenshot-4Schijfhulpprogramma zal nu je JBOD-Raid set aanmaken. Het resultaat ziet er dan als volgt uit:

JBOD-screenshot-5Als je nu in Finder gaat kijken zie je, in plaats van allemaal aparte schijven, één grote schijf met een opslagcapaciteit gelijk aan de som van de opslagcapaciteiten van de schijven apart.

Indien deze RAID set op een gegeven moment vol geraakt, kan je de opslag gemakkelijk uitbreiden door een extra harde schijf aan te sluiten en deze middels Schijfhulpprogramma aan de JBOD-RAID set toe te voegen. Hiervoor selecteer je de RAID set en sleep je de nieuwe schijf uit het linker gedeelte van het venster naar de rechterkant bij de andere schijven die reeds deel uitmaken van de RAID.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *