Deel 4 EXTRA: automatisch downloaden van ondertitels (Automator) (UPDATE)

Ik heb reeds geschreven hoe je ondertitels kan downloaden door gebruik te maken van het programma Automatic. Echter kost dat programma $19,95. In dit artikel zal ik beschrijven hoe het ook gratis kan.

Iedere Mac is standaard voorzien van het programma Automator. Met Automator kun je, zonder enige kennis van programmeren, takenreeksen aanmaken die alle tijdrovende handmatige en steeds terugkerende taken snel en efficiënt voor je afhandelen.

Hoe zorg je er dan voor dat Automatisch de juiste ondertitels voor je gedownload worden? Wel, we laten Automator de RSS-feed van Bierdopje afzoeken naar nieuwe ondertitels die aan onze voorwaarden voldoen.

In mijn geval moet Automator zoeken naar ondertitels uit de feed van Nederlandstalige ondertitels voor de series die ik volg in 720p (en 1080p)-kwaliteit. Deze tutorial is dus geschreven naar mijn voorbeeld maar je kan uiteraard jou preferenties gebruiken.

Om te beginnen moet je de RSS-feed van Bierdopje toevoegen aan de Bladwijzers van Safari. Hiervoor klik je op deze link en klik je vervolgens in het menu op Bladwijzers → Voeg bladwijzer toe… of druk je de toetsencombinatie CMD+D in.

Daarna open je Automator uit de Programma’s map en doe je het volgende:

  1. Sleep ‘Haal kanalen uit Safari op’ uit de takenkiezer naar het rechter gedeelte en vink ‘Retourneer alleen kanalen met niet-gelezen artikelen’ aan.
  2. Voeg de taak ‘Filter artikelen’ daar onder aan toe en kies voor ‘Alle van de volgende zijn waar’. Nu definieer je de gewenste kwaliteit. Kies daarvoor ‘Titel bevat 720p’ als je series in HD download. Anders kies je voor ‘Titel bevat niet 720p’. Zorg er daarenboven voor dat je de optie ‘Status is ongelezen’ aanmaakt.
  3. Daarna gaan we verder filteren. Voeg hiervoor nogmaals ‘Filter artikelen’ toe aan de takenlijst en kies je voor ‘Eén of meer van de volgende zijn waar’. Nu voeg je een onderverdeling toe voor iedere serie die je volgt. Indien de naam uit meer dan één woord bestaat, moet je een punt tussen deze woorden toevoegen. Dit is nodig omdat deze ook zo in de RSS-feed van Bierdopje staan.
  4. Vervolgens voeg je de taak ‘Markeer artikelen’ toe en kies je voor ‘Status: gelezen’. Dit zorgt er voor dat er de volgende keer niet meer door de reeds doorzochte artikelen gezocht wordt waardoor de takenreeks sneller uitgevoerd kan worden.
  5. Voeg daarna de taak ‘Haal ingesloten URL’s uit artikelen op’.
  6. Als laatste kies je voor de taak ‘Download URL’s’ en definieer je bij ‘Locatie’ de map waar je de ondertitels wilt opslaan. Het resultaat ziet er dan als volgt uit:Automator ondertitels downloaden 1
  7. Tot slot kan je ook nog kiezen om Growl een notificatie te laten versturen naar je iPhone zodat je altijd op de hoogte wordt gehouden als er gezocht is naar nieuwe ondertitels.Automator ondertitels downloaden 2
  8.  Daarna bewaar je deze takenreeks als Programma in de Programma’s map. Ga hiervoor naar het menu en klik op Archief → Bewaar als… en kies een passende naam zoals Bierdopje Ondertitels Downloader.Nu je het programma hebt aangemaakt om nieuwe ondertitels te downloaden voor jouw favoriete tv-series moet je er enkel nog voor zorgen dat het automatisch gebeurd. Hiervoor moet je een herhalende activiteit in iCal maken die het programma automatisch start.

Automator ondertitels downloaden 3Zoals je ziet heb ik voor ieder uur van de dag een herhalende activiteit aangemaakt die er voor zorgt dat mijn Bierdopje Ondertitels Downloader wordt gestart. (Het programma stopt vanzelf als de takenreeks afgerond is.) Deze activiteiten laat ik iedere dag herhalen.
Ik heb er daarenboven voor gekozen om tussen 21u en 2u niet naar ondertitels te zoeken. Dit omdat het al wel eens voorkwam dat tijdens het kijken van een film met Plex het dock even in beeld kwam wanneer de takenreeks uitgevoerd werd.

UPDATE

Vanaf Safari 6 heeft Apple de RSS-functie uit deze webbrowser gehaald waardoor bovenstaande dus niet meer mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *