Deel 7: torrent downloads remotely monitoren en bedienen

Nu ik in deel 4 heb uitgelegd hoe ik automatisch nieuwe tv episodes download met behulp van Automatic en Transmission op mijn Mac mini, zal ik hieronder laten zien hoe ik deze activiteiten in het oog kan houden en kan bijsturen via een andere computer (Mac of PC) of iDevice (iPhone, iPad of iPod Touch).

Growl + Prowl (Mac + iDevices): monitoren

Eén van de eerste dingen die ik op een verse installatie van Mac OS X installeer is het programma Growl. Growl is een notificatiesysteem dat doormiddel van korte pop-up berichtjes op het scherm je verwittigd als een programma (dat Growl ondersteund) een actie heeft uitgevoerd.

Automatic en Transmission ondersteunen Growl. Zo laat Automatic je weten als het een torrent-bestand heeft gedownload. Transmission op zijn beurt laat van zich horen als het dat torrent-bestand automatisch begint te downloaden en wanneer de download klaar is. Maar aangezien dat deze programma’s op mijn Mac mini draaien die aan de tv hangt, en ik tijdens het kijken van films of series niet gestoord wil worden door pop-ups van Growl, en daarna de tv uitzet, kan je denken dat het nut van Growl verloren gaat. Maar dat is helemaal niet zo.

Growl kan immers de notificaties doorsturen naar andere computers. Zo zou ik Growl op mijn Mac mini kunnen instellen dat deze de berichten naar mijn iMac stuurt, waarop ik aan het werken ben.

Screenshot Growl 1Maar daar heb ik niet voor gekozen. Wat ik wel heb gedaan is de gratis extensie voor Growl genaamd Prowl geïnstalleerd.

Na het installeren van Prowl, moet je onder het tabblad Weergaveopties, dat te vinden is in het PrefPane van Growl in de Systeemvoorkeuren, aanduiden dat je Prowl als standaardstijl wilt gebruiken. Verder moet je een account aanmaken op de Growl-website waarmee je dan in de Weergaveopties moet inloggen:

Screenshot Prowl SysteemvoorkeurenIn combinatie met de gelijknamige iPhone-app ontvang ik de notificaties van mijn Mac mini mediacenter op mijn iPhone. Als dat niet handig is?!

Prowl screenshot 3Tip: Plex ondersteund ook Growl dus je zou ook een notificatie kunnen ontvangen wanneer de Plex Media Server al je media-info heeft ge-updatete. Bovendien laten ook HandBrake, RipIt en MacTheRipper 4 je weten via een Growl-notificatie wanneer ze een rip of encoding klaar hebben.

Transmssion web-interface (Mac + PC): monitoren + bedienen

Transmission heeft ook een zogenaamde web-interface. Hierdoor is het mogelijk om Transmission te bedienen vanuit eender welke internetbrowser in je netwerk. Deze functie is te activeren vanuit de voorkeuren van Transmission:

Screenshot Transmission 3Daarna kan je in je browser de URL typen bestaande uit het ip-adres van de host-computer waar Transmission op draait, een dubbele punt en de binnenkomende poort die het programma gebruikt om de web-interface te openen gevolgd door ‘/transmission/web/#files’.

Je krijgt dan iets in de aard van http://xxx.x.xx.x.x:9091/transmission/web/#files

Je kan dit adres ook toevoegen aan de favorieten of de bookmarks van je browser om er sneller toegang tot te hebben.

Het ip-adres van de host-computer kan je vinden in de Systeemvoorkeuren van die Mac onder het PrefPane Netwerk:

Screenshot Transmission web interface 4De poort die Transmission gebruikt kan je vinden in de voorkeuren van het programma (CMD+,):

Screenshot Transmission 2Nu kan je Transmission op je mediacenter dus bedienen vanuit elke webbrowser in huis.

Via een Mac:

Screenshot Transmission web interface 3En zelfs via een iPhone of iPad:

Screenshot Transmission web interface 4 Screenshot-Transmission-iPhone-4Vervolgens kan je zoals mij een snelkoppeling plaatsen naar deze ‘website’ op het springboard van je iDevice (‘Zet in beginscherm’ vanuit Mobile Safari).

Hieronder zie je hoe de web-interface gelijk loopt met het desktop-programma:

Screenshot-Transmission-web-interface-2Tip: Plex heeft ook een Transmission Plug-in om je torrents te beheren, te monitoren en er nieuwe toe te voegen.

Deze kan je als volgt installeren:

Stap 1: Download de plugin van Github door hier te klikken.
Stap 2: Open het gedownload zip-bestand en hernoem de verkregen map naar ‘Transmission.bundle’.
Stap 3: Verplaats de Transmission.bundle naar ~/Library/Application Support/Plex Media Server/Plug-ins.
Stap 4: Open Plex en navigeer vanuit het menu naar Apps Other Apps Transmission en vul dan de URL van de web-interface in.

Het ziet er dan als volgt uit:

Screenshot-Transmission-Plex-1 Screenshot-Transmission-Plex-2 Screenshot-Transmission-Plex-3En aangezien het hier over het programma Plex gaat, kan je dit ook bekijken via de Plex-app voor iDevices.

Fluid (Mac): monitoren + bedienen

In plaats van elke keer via mijn internetbrowser op mijn iMac de web-interface te openen van Transmission van mijn mediacenter, heb ik er een echt programma van gemaakt dat ik gewoon kan opstarten vanuit mijn dock.

Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van het gratis programma voor de Mac genaamd Fluid. Deze is hier te downloaden. Als je het programma opstart (nadat je het hebt geïnstalleerd) verschijnt er het volgende venster:

Screenshot Fluid 1Hier vul je de URL van de web-interface in en geef je het programma een naam. Bij het icoon kies je voor ‘Other…’ en selecteer je het Transmission-icoon dat je hier kan downloaden.

Screenshot Fluid 2Als je dan op ‘Create’ klikt komt er een app in je programma’s map te staan met de naam die je zonet hebt gekozen. Als je een login-naam en wachtwoord voor de Transmission web-interface hebt ingesteld kan het zijn dat je deze ook nog moet ingeven.

Voila, vanaf nu heb je jouw eigen ‘remote transmission’ gemaakt en kan je dat programma toevoegen aan je dock en van daaruit openen zoals je gewend bent van andere Mac-apps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *