Deel 8: automatisch uitpakken van rar-archieven (auto-unrar)

In deel 4 kan je lezen hoe ik met behulp van Transmission automatisch nieuwe tv-episodes download van de Amerikaanse series die ik volg. Ik download deze altijd in High Definition waardoor het bestandsformaat altijd een mkv is.

Daarbij komt het vaak voor dat hetgeen gedownload is niet één bestand is, maar dat het een rar-archief is in de volgende vorm:

Automator auto-unrar 3Je zou daar terug één mkv-bestand van kunnen maken door gebruik te maken van een (gratis) archief uitpakker voor Mac OS X. Maar dat is dan handwerk.

Daarom heb ik een manier bedacht om het uitpakken van rar-bestanden te automatiseren.

Mac OS X is namelijk standaard voorzien van een programma genaamd Automator dat het mogelijk maakt om zonder enige programmeerkennis een zogenaamde workflow in elkaar te steken om je Mac automatisch taken uit te laten voeren die jij normaal gezien steeds handmatig moet doen.

Daarenboven heb je het gratis programma The Unarchiver nodig. Deze app maakt het mogelijk om (bijna) alle denkbare archief-formaten te openen, waaronder dus rar-bestanden.

Alvorens te beginnen heb je een goede mappenstructuur nodig:

  1. Automator mappenstructuur 1Je moet een map hebben waar Transmission zijn tijdelijke (.part-)bestanden in opslaat (rood).
  2. Je moet een map hebben waar Transmission zijn bestanden naartoe download (oranje).
  3. En je moet een map aanmaken waar we de automatisch uitgepakte en verwerkte bestanden naartoe gaan exporteren (geel).

Daarenboven heb ik de Plex Media Manager naar de groene map laten verwijzen omdat die al mijn gedownloade series (voorzien van de juiste naamgeving) bevat.

De Nederlandstalige ondertitels die ik automatisch laat downloaden van Bierdopje komen tevens in de gele map terecht.

Ik heb 4 mapacties (folder actions) aangemaakt:

  1. Eén om de gedownloade mkv-bestanden van de oranje map naar de gele te verplaatsen.
  2. Eén om de gedownloade rar-archieven uit te pakken en het bekomen mkv-bestand te verplaatsen naar de gele map.
  3. Eén om de oorspronkelijk gedownloade rar-archieven naar de prullenmand te verplaatsen.
  4. Eén om een Growl-notificatie te versturen (naar mijn iPhone) op het moment dat er een bestand aan de gele map is toegevoegd.

De reden waarom ik hiervoor verschillende workflows heb aangemaakt in plaats van alles te integreren in één mapactie is omdat nu iedere taak (actie) een apart doel heeft en omdat anders het archief al in de prulllenbak stond alvorens het volledig was uitgepakt.

Om te beginnen open je Automator uit de Programma’s-map en kies je voor ‘mapactie’.

Automator beginscherm mapactie folder azctionVervolgens kies je bovenaan het programmavenster de map die je hebt aangemaakt in overeenstemming met mijn oranje map. Dat is dus de map waar Transmission zijn gedownloade bestanden in bewaard. Dat is ook de map die je moet aanduiden bij de eerste taak: ‘Haal opgegeven Finder-onderdelen op’. Bij de laatste taak ‘Verplaats Finder-nderdelen’ moet je de map op je Mac aanduiden die overeenkomt met mijn gele map.

Aangezien een beeld meer zegt dan duizend woorden volgen hieronder de screenshots van de verschillende Automator-acties.

1. De gedownloade mkv-bestanden van de oranje map naar de gele verplaatsen:

Automator verplaats mkv naar juiste map workflow2. De gedownloade rar-archieven uitpakken en het bekomen mkv-bestand verplaatsen naar de gele map

Hierbij is het van belang dat je eerst de voorkeuren van The Unarchiver zo aanpast dat deze de uitgepakte bestanden verplaatst naar de map die overeenstemt met mijn gele map. Je zou er ook voor kunnen kiezen om alles naar de oranje map uit te laten pakken aangezien de vorige mapactie deze automatisch verplaatst. Echter is mijn aanpak veel directer en bevat deze geen onnodige stappen.

The Unarchiver voorkeurenAutomator auto-unrar workflow 1Automator auto-unrar workflow 2Hier zie je dat ik de map met het oorspronkelijke archief een blauw label geef.

3. De oorspronkelijk gedownloade rar-archieven naar de prullenmand verplaatsen:

Automator verplaats naar prullenmandHier worden dus de mappen met de blauwe labels naar de prullenbak verplaatst.

Let wel: deze mapactie wordt meestal maar pas uitgevoerd (getriggered) nadat er een nieuw bestand aan de map wordt toegevoegd.

Vergeet ook niet af en toe je prullenbak te legen aangezien mijn mapacties de rar-archieven niet onmiddellijk definitief van je Mac verwijderen. Je zou dat wel zo kunnen instellen maar als er dan wat mis zou gaan ben je alles kwijt.

4. Een Growl-notificatie versturen (naar je iPhone) op het moment dat er een bestand aan de gele map is toegevoegd.

Hier moet je in plaats van beginnen met de map overeenstemmend met de oranje van mij, beginnen met diegene die overeenstemt met mijn gele map.

Automator Growl notification workflowIndien je wilt controleren of de mapacties ook daadwerkelijk zijn toegekend aan de juiste map, klik je er met de rechtermuisknop op en kies je voor ‘mapacties-configuratie’:

Automator-mapactie-toekennenAutomator mapacties-configuratieIndien je een mapactie volledig van je computer wilt verwijderen, kan je deze terugvinden in de map Gebruiker → Bibliotheek → Workflows → Applications → Folder Actions:

Automator folder actions Finder locatieTip: Vanaf Mac OS X 10.7 Lion is de Bibliotheek standaard verborgen. Om deze toch te kunnen bereiken maak je Finder actief en klik je in de menubalk met de option/alt-toets ingedrukt op ‘Ga’. Je zal zien dat de Bibliotheek dan in de openspringende lijst staat.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *